Dry burn nelerdir ve iyi mi yapılır soruları, e-sigara hayatına yeni giriş yapmış; elektronik sigara kullanımına bütün bilgileri ile hakim olmak isteyen kişilerin hakkındaki en oldukca inceleme yapmış olduğu konulardan. 

 

Bu doğrultuda ikimiz de elektronik sigaraya dair bütün merak ettiklerinize cevap veren E-buhar markası olarak, yazımızda sizler için dry burn nelerdir, niçin yapılır, iyi mi yapılır, tehlikeli midir benzer biçimde soruları mercek dibine alıyoruz.  

 

İçeriğimizi sonuna kadar okuyarak dry burn terimi ile alakalı zihninizde dolaşan bütün sorulara cevap bulabilirsiniz! 

Dry Burn Nedir? 

E-sigara kullanıcıları, elektronik sigaralarından en çok içim zevki elde etmek büyük ehemmiyet arz ediyor. Bu yüzden de karşılaştıkları e-sigara problemlerini ürettikleri çözümler ile test dibine almaya çalışıyorlar. 

 

Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak yaşanmış olan en mühim problemlerden biri ise coilin kısa bir müddet kullanımının arkasından elde edilmiş buğu miktarındaki azalmalardır. E-sigara kullanmaya yeni başlamış olan kişiler, bu durumun tek çaresinin kullandıkları coil telini değişiklik yapmak bulunduğunu zannetseler de aslen bu durumun başka bir çözümü de vardır; dry burn. 

 

Yaşanılan bu negatif durum, RTA, RDA ve RDTA benzer biçimde tekrar sarılan coil çeşitlerinde, kullanıma bağlı olarak tellerin üstünde oluşan katmandan kaynaklanmaktadır. 

 

Kullanıcıların elektronik sigara cihazlarını çalıştırmaları ile beraber e-likit buhara dönüşürken coile de ulaşır. Böylece ortaya harbiden tatsız, fena kokulu ve hoş olmayan bir lezzet çıkar.

 

Dry burn nelerdir sorusuna tekrar gelecek olursak Türkçe ifadesi kuru yakma olan bu kavram, yaşanılan bu fena e-sigara performansını iyileştirmeye yarayan bir uygulamadır. Dry burn, üstünde kimyasal katmanlar oluşmuş coil telinin bir bölümünün yakılarak temizlenmesini ve arkasından da kurutulmasını anlatım eder. 

 

Elbette elektronik sigara piyasasında bulunan bütün tel çeşitleri dry burn işlemi için müsait değildir. Bu nedenle dry burn yapmadan ilkin kesinlikle atomizerde kullandığınız tel çeşidinin özelliklerine ve dry burn için müsait olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. 

5 Adımda Dry Burn Nasıl Yapılır?

Dry burn işlemini uygulamaya karar verdiyseniz ve atomizere sardığınız rezistans telinin de bu muamele için müsait olduğu için eminseniz zaman kaybetmeden dry burn iyi mi yapılır yanıtına geçebiliriz. 

1. Adım: Coil Pamuğunu Çıkarın 


Dry burn iyi mi yapılır sorusunun ilk adımı coile sardığınız pamuğu çıkarmak olmalı. Eğer pamuk takılı iken yakma işlemi yapmış olursanız pamuk da yanacağından atomizerin aksamlarına zarar vermiş olursunuz. 

2. Adım: Atomizerin İçini Kontrol Edin 

Dry burn uygulamasının ikinci adımında, pamuğu çıkarmış olsanız da coilin iç kısmını test ederek yanabilecek herhangi bir parça olup olmadığını test edebilirsiniz. 

3. Adım: Cihazınızı Çalıştırın 

İlk iki aşamada kontrollerinizi dikkatlice yaptıktan sonrasında üçüncü adımda dry burn işlemini uygulamaya alabiliriz. Bunun için tek yapmanız gereken, cihazınızın ateşleme düğmesine basmak ve içinden buğu çıkmayana dek matbu tutmak. 

 

Rezistans teli ısınıp üstündeki kimyasal tabaka yandıktan sonrasında coili temizlemek için hemen hemen sıcakken bir müddet pak suyun altında bekletmeniz gerekiyor. Ek olarak bu noktada ne olursa olsun ateşleme yapmamanız gerekiyor. 

4. Adım: Coile Yeniden Pamuk Sarın 


Dry burn uygulamasını yapmış olup coildeki muhtemel kalıntıları temizledikten sonrasında atomizere tekrar pamuk sarabilirsiniz. 

5. Adım: Coili Yeniden Çalıştırın 

Dry burn işlemini başarıyla tamamladınız. Şimdi atomizerin tekrar çalıştırılması gerekiyor. Birkaç denemeden sonrasında istediğiniz buğu keyfini eline geçirmiş olacaksınız! 

 

Elektronik sigara coil kullanımında karşılaşabileceğiniz öteki muhtemel sorunlar için Elektronik Sigarada Yaşanan Coil Sorunları ve Çözümleri başlıklı yazımızı da incelemenizi öneri ederiz. 

Dry Burn İçin En Uygun Elektronik Sigara Telleri 

Dry burn nelerdir sorusunu yanıtlayarak adım adım dry burn iyi mi yapılır sorusunu da ele aldık. Peki ya hangi elektronik sigara telleri dry burn yapımına uygundur? İşte bu uygulamaya en müsait rezistans telleri! 

 

Nichrome 80 ve Nichrome 60: Nichrome 80 ve Nichrome 60 rezistans telleri, dry burn işlemi için müsait teller içinde sayılabilir. Telin rengi turuncu ila sarıya çalan bir renge ulaşana dek yüksek ısı ile dry burn uygulayabilirsiniz. Bu tel çeşitlerinde dry burn işlemi hem ilk sarımdan derhal sonrasında aynı zamanda tel üstünde oluşan kimyasal katmanları temizleme amaçlı yapılabilir. 

Kanthal A1: Kanthal A1 de anlık ateşleme ile oldukça yüksek sıcaklıklara ulaşmadan dryn burn işlemi yapılabilecek rezistans tellerindendir. Yalnız burada tehlikeli sonuç nokta işlemi oldukca uzun tutmadan yalnızca katmanın en üst bölümünü temizlemektir.

Kanthal tel ile alakalı bütün merak ettikleriniz E-Sigara Kullanıcılarına Sağladığı Avantajlarla Kanthal Tel Nedir? başlıklı yazımızda!  

SS304 ve  SS430: Paslanmaz çelik rezistans tellerinden olmaları sebebiyle bu tel çeşitlerinde yalnızca yüzeyi temizleme amaçlı olarak dryn burn uygulaması yapılabilir. Aksi takdirde telin üstünde oksitlenmeler meydana gelebilir. 

 

Öte taraftan titanyum malzemeden üretilen rezistans telleri yanıcı özelliğe haiz olduklarından bu gruba ilişik tel çeşitlerinde dry burn yapmak oldukca sakıncalıdır. Diğer TC tellerinde de dry burn işleminin arkasından negatif değişimler gözlenebilir. 

 

Elektronik sigaraların hangi rezistans telleri ile ahenkli bulunduğunu öğrenmek dilerseniz Elektronik Sigara Hangi Tel İle Uyumludur başlıklı yazımıza kesinlikle göz atmanızı öneri ederiz. 

Dry Burn’un Olası Tehlikeleri 


Her ne kadar kısa süreliğine yaşam kurtarsa da uzun solukta dry burnun birtakım tehlikeleri bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Dry burn uygulaması esnasında tele uygulanan ısı sebebiyle telde bulunan katmanlardan uçan kalıntılar havaya karışarak akciğerlere ulaşabilir. Bu da uzun solukta akciğer hastalıklarına sebep olabilir. 

Dry burn ile açığa çıkan bu partiküller ciltte kızarma ve dökülmelere yahut daha değişik cilt sorunlarına kapı aralayabilir. 

Bu anlamda tekrar de dry burn yapmayı düşünüyorsanız coili gerektiğinde yenisi ile değiştirmeli, kaliteli likitler tercih etmeli ve dry burn işlemi için tercih ettiğiniz rezistans telinin özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız. 

 

Bu yazımızda sizler için dry burn nelerdir, iyi mi yapılır, tehlikeleri var mıdır benzer biçimde soruları yanıtladık. Elektronik sigara hayatına dair merak ettikleriniz için yararlı detayları derlediğimiz blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!